GezondSeksueelGedragRJ

duurzaam verbeteren van professioneel handelen

Handvatten

Hier vindt u interventies en hulpmiddelen die professionals kunnen gebruiken in de begeleiding van ouders en jongeren. Bijvoorbeeld methodes en spellen om meer te weten te komen over (de grenzen van) intimiteit en seksualiteit, en materialen voor het ontwikkelen van vaardigheden zoals het stimuleren van weerbaarheid.

Vlaggensysteem Residentiële Jeugdzorg. Adequaat pedagogisch reageren op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van jongeren. Deze map is te bestellen via Movisie.

De web-app Vlaggensyteem Residentiële Jeugdzorg is als naslagwerk te gebruiken.

Vlaggensysteem. Reageren op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van kinderen en jongeren.
Het vlaggensysteem helpt om seksueel gedrag van kinderen en jongeren eerlijk te beoordelen en er gepast op te reageren. Maar het vlaggensysteem is evengoed te gebruiken om met kinderen en jongeren het gesprek aan te gaan over welk seksueel gedrag wel en niet oké is.
De box met boek en kaartenset is te bestellen bij Sensoa.

JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling (0-19 jaar); handelen bij normale, afwijkende en zorgwekkende seksuele ontwikkeling
Ontwikkeld door: het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in samenwerking met TNO en Rutgers (2014).
Richtlijn voor het handelen van professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij hun contacten met individuele kinderen, jongeren en/of hun ouders/verzorgers. De richtlijn geeft zicht op een gezonde seksuele ontwikkeling, voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing.

Be A Man! Liefde, relaties en seks: wat is OK?
Be A Man! is een voorlichtingsmethode om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen bij 12 t/m 16-jarige, laagopgeleide jongens met een Marokkaanse en Turkse achtergrond. Kenmerkend is de inzet van peer educators.

Oke?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag
Oke?! Is een bordspel voor jongeren van 12 tot 16 jaar om het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag op een speels manier bespreekbaar te maken.
Te bestellen bij jongvanzin.be.